znacznik kod produktu

Tutaj znajdziesz zgłaszane problemy oraz ich rozwiązania. Proszę obowiązkowo zapoznać się z podwieszonym poradnikiem "Jak prawidłowo zgłosić problem?".
czappiotr
Posty: 148
Rejestracja: 10 lut 2013, 00:48

znacznik kod produktu

Postautor: czappiotr » 20 kwie 2018, 11:54

Witam
Panie Marcinie muszę dodać informacje z okienka kod produktu do tytułu aukcji ( po prostu zamienić słowo użyte w tytule MAXI CD na kod produktu który mam unikalny dla każdej pojedynczej aukcji i który jest zapisany w bazie dla każdej aukcji tzn. każda aukcja posiada swój pojedynczy kod), w funkcji znajdź i zamień np
2 UNLIMITED ^ NO ONE ^ MAXI CD na 2 UNLIMITED ^ NO ONE ^ 1-8-89
mogę dodatkowo dopłacić do takiej opcji gdyby pan udostępnił niż ręcznie zmieniać 15 tyś aukcji każdorazowo na karcie edycji aukcji
przykład
MAXI-CD zamieniam na znacznik [KOD PRODUKTU]
i program uzupełnia w tytuł pobierając dane z kodu produktu

może być taka funkcja ?

Zielu
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 593
Rejestracja: 05 wrz 2016, 10:08

Re: znacznik kod produktu

Postautor: Zielu » 20 kwie 2018, 12:41

Wydaje mi się, że takie coś można zrobić ręcznie w excelu po zaeksportowaniu pliku do xml :P Excel ma tyle funkcji, że nie zdziwiłbym się, gdyby miał też coś w stylu =zamień.słowo(maxi CD;[NR:komórki])

Ta funkcja którą napisałem, jest oczywiście przykładowa, trzeba by wyszukać prawidłową w excelu :>

No i po takiej zamianie oczywiście przekopiować WARTOŚCI komórek z funkcją do komórki z nazwą tytułu i import z powrotem do eu :D


EDIT: Nawet znalazłem taką funkcję, bo sam byłem ciekaw czy dobrze pamiętam.

=PODSTAW(KOMÓRKA ZAWIERAJĄCA CIĄG ZNAKÓW;"tekst, który chcemy zastąpić";KOMÓRKA Z KODEM PRODUKTU)
Ważny jest ten cudzysłów w tekście do zastąpienia, inaczej wyskoczy błąd.

Później kopiujemy te wartości z kolumny, w której zastosowaliśmy funkcję do kolumny z tytułem i voila, gotowe do podmianki ;)
Pozdrawiam,
Paweł Z.

:)

czappiotr
Posty: 148
Rejestracja: 10 lut 2013, 00:48

Re: znacznik kod produktu

Postautor: czappiotr » 20 kwie 2018, 14:55

dziękuję za info, ale to chyba będzie dla mnie za trudne do zrobienia w taki sposób

czappiotr
Posty: 148
Rejestracja: 10 lut 2013, 00:48

Re: znacznik kod produktu

Postautor: czappiotr » 23 kwie 2018, 13:02

próbowałem to robić , ale jeżeli pierwszy raz mam styk z tym programem, to idzie mi to opornie
po godzinie udało mi się zaimportować mały plik xml do programu ale , nie znalazłem opcji kod produktu , ostatnia kolumna do kategorie i nie pokazuje mi dalszych informacji , pobrałem wersje 2016 , na filmach na you tubie dużo informacji jest na wersjach 2007 a tej nie znalazłem
więc stoję w miejscu i na razie klikam pojedynczo na karcie edycjiw easym bo nie mam wyjścia,
czekam co odpisze pan Marcin w mojej kwestii

Zielu
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 593
Rejestracja: 05 wrz 2016, 10:08

Re: znacznik kod produktu

Postautor: Zielu » 23 kwie 2018, 13:31

Poprawka, otwierałem to w CSV, bo XMLe wariują na moim komputerze i zawieszają mi EXCELA za pierwszym razem.

Ale jak już udało mi się otworzyć XML'a to znalazłem KOD obok TYTULu :>
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Pozdrawiam,
Paweł Z.

:)

audiomaxsiedlce
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 152
Rejestracja: 20 paź 2015, 23:52

Re: znacznik kod produktu

Postautor: audiomaxsiedlce » 23 kwie 2018, 19:43

@ Czappiotr,
Panie Piotrze, nie wiem czy nie zrobi Pan sobie "bigosu", który w czerwcu trzeba będzie skonsumpować :roll:
Do 30 czerwca możesz edytować tytuły ofert ze sprzedażą
Dzięki temu dostosujesz tytuły do nowych zasad i ułatwisz kupującym poznanie Twojej oferty.

Dzięki czytelnemu, zwięzłemu i prezycyjnemu tytułowi kupujący łatwiej znajdzie ofertę, której szuka. Tytuł powinien zawierać wyłącznie informacje o przedmiocie. Nie powinno w nim być informacji, na które jest miejsce w innych zakładkach strony przedmiotu.

Czego nie powinno być w tytule?

słów typu "polecam", "zobacz koniecznie!", "nowość", "promocja", "hit" itp.
dodatkowych informacji, na przykład Twojego loginu, miasta, w którym możliwy jest odbiór osobisty, informacji o fakturze czy o szybkiej wysyłce
niepotrzebnych znaków, takich jak umieszczane w tytule symbole ">", "@", cudzysłów itp.

https://allegro.pl/pomoc/faq/jak-utworzyc-dobry-tytul-oferty-68X7a8KkGia
Pozdrawiam
Joanna

Zielu
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 593
Rejestracja: 05 wrz 2016, 10:08

Re: znacznik kod produktu

Postautor: Zielu » 24 kwie 2018, 08:05

Wydaje mi się, że takie kody będą dopuszczalne.

Allegro jest świadome, że produkty są często oznaczane symbolami, nawet przez samych producentów. Nie muszą przecież wiedzieć, że oznaczenia Pana Piotra nie są oryginalnymi symbolami produktu ;)

My też ostatnio zaczęliśmy wprowadzać symbole do aukcji, głównie po to aby przy kompletacji dziewczyny nie musiały przybiegać do komputera i sprawdzać jaki wariant produktu mają wrzucić do koszyka. Symbole są "skromne" więc mamy nadzieję, że się nie przyczepią :)

Ale warto posłuchać Joanny i w razie czego podpytać czy Panu nie pozdejmują aukcji po takich zmianach :P
Pozdrawiam,
Paweł Z.

:)

PhotoSoft
Administrator
Posty: 6784
Rejestracja: 14 cze 2011, 13:10
Kontaktowanie:

Re: znacznik kod produktu

Postautor: PhotoSoft » 24 kwie 2018, 10:15

Witam,
czappiotr pisze:MAXI-CD zamieniam na znacznik [KOD PRODUKTU]

Ctrl+F1 w głównym oknie i proszę wykonać:
update aukcje set tytul=replace(tytul, 'MAXI-CD', kod)

Zmodyfikowane zostaną wszystkie aukcje w bazie.
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:idea: Jak przesłać logi XML?

:idea: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU

czappiotr
Posty: 148
Rejestracja: 10 lut 2013, 00:48

Re: znacznik kod produktu

Postautor: czappiotr » 24 kwie 2018, 11:08

Wielkie dzięki Panie Marcinie, przez weekend poprawiałem i na klikałem się 2500 szt pojedynczo już, ale teraz będzie dużo łatwiej, na laptopie to sobie zrobię w domu bo tam mam bazę do aukcji w ebay , na razie w głównym biurowym tego nie robię, chce zobaczyć jaka będzie sprzedaż na ebay przy 5 tyś różnych przedmiotów - aukcji
jeszcze raz wielkie dzięki , tak jak obiecałem puszczę podziękowanie przez bank

dla mnie poprawienie tych aukcji tym kodem w tytule i sam opis aukcji dzięki Pana w hurtowej edycji sekcji gdzie teraz można modyfikować sam opis to aukcje stworzone dla ebay, allegro jest tylko chwilowym jedno dniowym przystankiem dla tych aukcji, a bez
bez kodu w tytule ani rusz i stoję w miejscu bo nie znajdę towaru po sprzedaży bo kod produktu jest tylko i wyłącznie eu :D :D :D :D :D
Panie Marcinie dawaj z tą integracją bo konkurencja nie śpi i już rozsyła listy po pocztach sprzedawców

Zielu
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 593
Rejestracja: 05 wrz 2016, 10:08

Re: znacznik kod produktu

Postautor: Zielu » 24 kwie 2018, 11:16

My dostaliśmy ofertę na automat do zmiany opisów + wkrótce możliwość przeniesienia na ebay aukcji z allegro wraz z ich ofertami. Dla mnie śmierdzi to przekrętem :>
Pozdrawiam,
Paweł Z.

:)


Wróć do „Pomoc w obsłudze programu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości