Od teraz można zarejestrować lub zalogować się na forum poprzez konto Facebook albo Google :) Jeśli zalogujesz się w ten sposób i na forum jest już utworzone konto o takim samym adresie e-mail, wówczas oba konta zostaną ze sobą powiązane. Czyli zachowane zostaną wszystkie ustawienia i posty.

Jeśli adresy e-mail będą różne, wówczas zostanie założone nowe czyste konto. W razie czego można zmienić w ustawieniach istniejącego konta adres na inny :arrow: ucp.php?i=ucp_profile&mode=reg_details

Ten komunikat można zamknąć w prawy górnym rogu.

Wolne wczytywanie bazy z serwera

Tutaj znajdziesz zgłaszane problemy oraz ich rozwiązania. Proszę obowiązkowo zapoznać się z podwieszonym poradnikiem "Jak prawidłowo zgłosić problem?".
chris172
Posty: 35
Rejestracja: 15 mar 2013, 18:56
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Wolne wczytywanie bazy z serwera

Post autor: chris172 » 19 cze 2018, 11:31

Zainstalowałem wersje EU 3.34.0.0 przedwczoraj
Od wczoraj popołudnia baza z serwera wczytuje się bardzo wolno
Mam około 3,5 tys aukcji przy baza pobiera się około 27-30 minut tak aż tyle.
Poprzednio było to chyba maks 2 minuty lub mniej.
Sprawdzałem łącze z internetem wszystko OK puszczałem ping wszystko OK, serwer sprawdzany przez informatyków i też nie widzą problemu na nim.
Mam pytanie czy to tylko u mnie czy u was też coś bardzo spowolniło, i drugie pytanie jak temu zaradzić bo tak nie daje się pracować.
pozdrawiam
Krzysiek

PhotoSoft
Administrator
Posty: 2674
Rejestracja: 14 cze 2011, 13:10
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy
Kontakt:

Re: Wolne wczytywanie bazy z serwera

Post autor: PhotoSoft » 19 cze 2018, 15:10

Czasami pomaga odinstalowanie i ponowne zainstalowane EU. To może być sprawka antywirusa.
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:idea: Jak przesłać logi XML?

:idea: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU

chris172
Posty: 35
Rejestracja: 15 mar 2013, 18:56
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Re: Wolne wczytywanie bazy z serwera

Post autor: chris172 » 20 cze 2018, 16:26

Padłem na jednym punkcie
Czy jest jakiś sposób by podejrzeć hasło do bazy danych? (beza mam na serwerze VPS) nie pamiętam

malgolas
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 262
Rejestracja: 10 lip 2012, 22:10
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Wolne wczytywanie bazy z serwera

Post autor: malgolas » 20 cze 2018, 16:30

Podejrzeć nie. Domyślne hasło masterkey :D
Artur
Zapraszam na niezależne, zamknięte dla postronnych forum e-sprzedawców http://milpap.pl/phpBB/weryfikacja-f63/ Forum wymaga zarejestrowania się, a następnie wystąpienia z prośbą o weryfikację aby mieć pełen dostęp do wszystkich treści.

PhotoSoft
Administrator
Posty: 2674
Rejestracja: 14 cze 2011, 13:10
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy
Kontakt:

Re: Wolne wczytywanie bazy z serwera

Post autor: PhotoSoft » 21 cze 2018, 09:58

Jeśli ja konfigurowałem serwer to hasło wysłałem w mailu.
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:idea: Jak przesłać logi XML?

:idea: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU

Zildijan
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 708
Rejestracja: 24 maja 2013, 19:27
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy
Kontakt:

Re: Wolne wczytywanie bazy z serwera

Post autor: Zildijan » 06 mar 2019, 23:38

Mam takiem problem na laptopie za siecią. Gdy zmieniam np. cenę Kup teraz przez hurtową edycję, np. w jednej aukcji,
to przy wybranym 1 koncie (ok 10 000 aukcji), po zatwierdzeniu zmiany, wczytywanie aukcji z bazy przebiega dość szybko,
przy wybranych ok 77 000 aukcjach po zatwierdzeniu zmiany odświeżanie listy trwa ok. minutę.

Gdy jest dużo cen do zmiany lub innych parametrów, to to długie wczytywanie aukcji z bazy
uniemożliwia pracę na laptopie za siecią (marnowanie czasu).

Czy jest jakiś sposób, aby przyśpieszyć automatycznie odświeżanie listy po zmianach?
Rozwiązaniem awaryjnym jest włączenie ręcznego odświeżania listy, ale wówczas praca jest niewygodna, szczególnie w transakcjach.
Czy musi za siecią odświeżać się cała lista, a nie mogą jedynie zedytowane hurtową edycją aukcje?
Może jest inne rozwiązanie?

Czy przerzucenie bazy na VPS przyśpieszy działanie we wszystkich komputerach tak, jakby była na komputerze głównym z bazą,
czy też będzie zwalniać odświeżanie listy?


Sieć Wi-Fi AC 433 Mb/s
Baza danych 77 000 aukcji
Czas odczytu danych z bazy przy włączonej opcji Firebird: transferuj po 32KB = 69709 ms
Czas odczytu danych z bazy przy wyłączonej opcji Firebird: transferuj po 32KB = 198391 ms
Dla porównania komputer główny z bazą = 16300 ms
Przykładowy Sklep Na Allegro (zarządzany przez najlepszą aplikację - EasyUploader)

malgolas
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 262
Rejestracja: 10 lip 2012, 22:10
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Wolne wczytywanie bazy z serwera

Post autor: malgolas » 07 mar 2019, 09:31

Nie wiem jak przy tak dużej (jak dla mnie) ilości danych, ale 16s, jak rozumiem lokalnie na jednym kompie, to chyba sporo. Zdjęcia masz w bazie czy jako zewnętrzne pliki? Gdzie ja bym szukał problemów:
1. WiFi nigdy do pracy nie jest dobrym rozwiązaniem. Ja już dawno wyleczyłem się z WiFi, zostało ono tylko dla komórek. Kompy "pracujące" są spięte LANem 1Gbit. Różnica kolosalna. Jednak kabel to kabel.
2. Z pewnością sporo można zoptymalizować w kompie, na którym jest baza i w samej konfiguracji silnika bazy. Gdy doprowadzisz do tego, że na komputerze, na którym jest baza wszystko będzie działo się akceptowalnie, należy iść dalej. Czyli sieć i komputery klienty.
3. VPS - czyli przeniesienie bazy danych na serwer zupełnie zewnętrzny, jest całkowitym strzałem w stopę. Widać, że masz wąskie gardło w postaci sieci lokalnej 19s vs 69s. A chcesz je jeszcze bardziej zawęzić połączeniem internetowym.
Nie będę podawał swoich czasów wczytywania, bo baza jest bez porównania mniejsza.
Artur
Zapraszam na niezależne, zamknięte dla postronnych forum e-sprzedawców http://milpap.pl/phpBB/weryfikacja-f63/ Forum wymaga zarejestrowania się, a następnie wystąpienia z prośbą o weryfikację aby mieć pełen dostęp do wszystkich treści.

PhotoSoft
Administrator
Posty: 2674
Rejestracja: 14 cze 2011, 13:10
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy
Kontakt:

Re: Wolne wczytywanie bazy z serwera

Post autor: PhotoSoft » 07 mar 2019, 10:31

Wyłączenie kolumny z miniaturkami pomoże.
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:idea: Jak przesłać logi XML?

:idea: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU

KD9
Posty: 293
Rejestracja: 14 lut 2018, 12:06
Lokalizacja: Gorzów
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Re: Wolne wczytywanie bazy z serwera

Post autor: KD9 » 09 mar 2019, 13:53

Czy jest możliwy wybiórczy import trwających ofert z Allegro do EU, np. po numerze oferty?
Mam drugie konto, na którym jest 50 tys. ofert i potrzebuję zaciągnąć do EU tylko wybrane tytuły, bo wszystkie 50 tys. paraliżuje mi potem pracę na odległość, nawet bez miniaturek, tak jak u Zildijana.

Zildijan
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 708
Rejestracja: 24 maja 2013, 19:27
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy
Kontakt:

Re: Wolne wczytywanie bazy z serwera

Post autor: Zildijan » 09 mar 2019, 13:56

Już z kilka lat tego nie używałem, ale zobacz z lewej strony listy Import / z Allegro . Jak zaimportuje się lista to zaznacz tylko te, które chcesz zaimportować do EU.
Przykładowy Sklep Na Allegro (zarządzany przez najlepszą aplikację - EasyUploader)

ODPOWIEDZ