Od teraz można zarejestrować lub zalogować się na forum poprzez konto Facebook albo Google :) Jeśli zalogujesz się w ten sposób i na forum jest już utworzone konto o takim samym adresie e-mail, wówczas oba konta zostaną ze sobą powiązane. Czyli zachowane zostaną wszystkie ustawienia i posty.

Jeśli adresy e-mail będą różne, wówczas zostanie założone nowe czyste konto. W razie czego można zmienić w ustawieniach istniejącego konta adres na inny :arrow: ucp.php?i=ucp_profile&mode=reg_details

Ten komunikat można zamknąć w prawy górnym rogu.

baza duża pojemność, jak zmiejszyć ?

Tutaj znajdziesz zgłaszane problemy oraz ich rozwiązania. Proszę obowiązkowo zapoznać się z podwieszonym poradnikiem "Jak prawidłowo zgłosić problem?".
kamabog
Posty: 1
Rejestracja: 16 sie 2017, 12:00
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

baza duża pojemność, jak zmiejszyć ?

Post autor: kamabog » 10 lip 2018, 03:24

Witam,

Mam problem moja baza zajmue ponad 40GB - w celu zmiejszenia bazy chciałem pousuwać aukcje z tej bazy - ale w dalszym ciągu baza zajmuje tyle samo :(:(

Pojemność bazy się wogóle nie zmiejszyła :(:

Czy moze mi ktoś powiedzieć w jaki sposób mozna zmiejszyć pojemnośc bazy?

Przykładowo mam 100 tys aukcji dodane w bazie (trwające, wystawione, gotowe do wystawienia)

Usunąlem 50tys aukcji a baza dalej zajmuje tyle samo :(
Kosz oczywiście jest opróżniony

więc w czym problem?

Prosze o odpowiedź

mexan
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 273
Rejestracja: 15 maja 2015, 11:30
Lokalizacja: Zgorzelec
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Re: baza duża pojemność, jak zmiejszyć ?

Post autor: mexan » 10 lip 2018, 08:35

Proszę wykonać kompaktowanie bazy :)
Po zakończeniu kompaktowania rozmiar pliku bazy dopiero się zmniejszy, samo usunięcie aukcji nie zmniejsza pliku bazy.
Poradnik viewtopic.php?f=11&t=680&p=3285&hilit=k ... anie#p3285
Dobrze też czasem po kompaktowaniu strzelić sobie naprawę.
Pozdrawiamy Zespół Mexan

Obrazek

macktel
Posty: 8
Rejestracja: 31 paź 2014, 08:58
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: baza duża pojemność, jak zmiejszyć ?

Post autor: macktel » 10 lip 2018, 09:50

Witam

W naszym przypadku pomogła opcja przeniesienia zdjęć z bazy do folderu. Baza z 15gb zmniejszyła się do 4gb

Poniżej przydatne linki jak to wykonać:
viewtopic.php?f=5&t=3637
viewtopic.php?f=13&t=3180

Można też usunąć wszystkie aukcje z EU, zmienić lokalizację zdjęć na "dysk lokalny", Później czyszczenie i kompakt bazy a na końcu import wszystkich aukcji z allegro do EU. Zdjęcia powinny zaimportować się do folderów a w bazie tylko najpotrzebniejsze rzeczy.

Pozdro

lukasz_1410
Posty: 5
Rejestracja: 19 lip 2019, 13:04
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: baza duża pojemność, jak zmiejszyć ?

Post autor: lukasz_1410 » 19 lip 2019, 13:07

Jak można przywrócić program do ustawień początkowych?
Po odinstalowaniu i zainstalowaniu coś tam pamięta np. ID wcześniej importowanych aukcji (już mam ponad 1 mln ID)... chciałbym aby program był "czysty"

PhotoSoft
Administrator
Posty: 2449
Rejestracja: 14 cze 2011, 13:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy
Kontakt:

Re: baza duża pojemność, jak zmiejszyć ?

Post autor: PhotoSoft » 22 lip 2019, 10:43

Id jest zapisane w bazie, a nie ustawieniach.
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:idea: Jak przesłać logi XML?

:idea: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU

ODPOWIEDZ