Od teraz można zarejestrować lub zalogować się na forum poprzez konto Facebook albo Google :) Jeśli zalogujesz się w ten sposób i na forum jest już utworzone konto o takim samym adresie e-mail, wówczas oba konta zostaną ze sobą powiązane. Czyli zachowane zostaną wszystkie ustawienia i posty.

Jeśli adresy e-mail będą różne, wówczas zostanie założone nowe czyste konto. W razie czego można zmienić w ustawieniach istniejącego konta adres na inny :arrow: ucp.php?i=ucp_profile&mode=reg_details

Ten komunikat można zamknąć w prawy górnym rogu.

Brak konwersji Webapi na Restapi

Tutaj znajdziesz zgłaszane problemy oraz ich rozwiązania. Proszę obowiązkowo zapoznać się z podwieszonym poradnikiem "Jak prawidłowo zgłosić problem?".
KD9
Posty: 262
Rejestracja: 14 lut 2018, 12:06
Lokalizacja: Gorzów
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re: Brak konwersji Webapi na Restapi

Post autor: KD9 » 19 lip 2019, 23:55

Ja nie mówię o jakichś problemach, tylko o całkowitej katastrofie
https://www.easyuploader.pl/forum/viewtopic.php?f=5&t=4693&start=20#p28712
https://www.easyuploader.pl/forum/viewtopic.php?f=5&t=4693&p=28760#p28760

Widzę wciąż ten sam problem. Z niego, a także mojego i innych sprzedających książki wynika, że EU właściwie nie jest stabilną bazą danych, tylko chwilową ich przechowalnią, bo jeśli jakieś parametry się zmieniają na Allegro, to w EU wszystko, co nie jest aktualnie wystawione bezpowrotnie ginie. A powinno być zupełnie inaczej. Wszystko co wprowadziliśmy kiedykolwiek do bazy powinno być cały czas dla nas dostępne, a jeśli coś zmieniło się na Allegro, to po prostu powinniśmy sobie te dane (głównie parametry) na nowo połączyć, a nie całkowicie od nowa je wprowadzać.
Jest to ostrzeżenie dla wszystkich, że nie można ufać temu programowi i trzeba co jakiś czas (chyba co kwartał) eksportować oferty (w xml, bo tam są aktualne w danym momencie parametry) i gdzieś przechowywać na przyszłe niespodzianki.

Ogólnie @xyx, mogę tylko współczuć, ja miałem tylko kilkaset tytułów do uzupełnienia (ok.10% całości), gdzie mogłem się posiłkować bazami hurtowni książek, chociaż pochłonęło to wiele godzin, mimo że dokładnie te same dane już kiedyś wklepałem do EU.

xyx
Posty: 12
Rejestracja: 18 lip 2019, 21:32
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Brak konwersji Webapi na Restapi

Post autor: xyx » 20 lip 2019, 10:38

Dokładnie o to mi chodzi. Co to za baza danych skoro nie mamy żadnego wpływu na jej zawartość i wprowadzone do niej wcześniej dane. To tak jak bym poszedł do banku założył lokatę w Euro i był przekonany, że mam w banku na czarną godzinę Euro. Przychodzę zlikwidować lokatę i wypłacić moje ciężko zapracowane Euro, a okazuje się że do wypłaty mogę uzyskać co najwyżej nic nie wartą pociętą starą gazetę.

KD9
Posty: 262
Rejestracja: 14 lut 2018, 12:06
Lokalizacja: Gorzów
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re: Brak konwersji Webapi na Restapi

Post autor: KD9 » 22 lip 2019, 01:00

Pańskie EURO mieliśmy początkowo pod FID 12345, ale jakiś czas temu zmienił się FID, pan nie zlecił zmiany FIDu, no i teraz pod numerem 12345 mamy rosyjskie kopiejki sprzed denominacji.

xyx
Posty: 12
Rejestracja: 18 lip 2019, 21:32
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Brak konwersji Webapi na Restapi

Post autor: xyx » 22 lip 2019, 09:44

Czy autor programu ma sposób na rozwiązanie tego problemu ? Czy dane w bazie programu niby są, ale tak jakby ich wcale nie było i nikt nie może być pewny co zastanie ze swojej pracy po kolejnej aktualizacji ?

PhotoSoft
Administrator
Posty: 2449
Rejestracja: 14 cze 2011, 13:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy
Kontakt:

Re: Brak konwersji Webapi na Restapi

Post autor: PhotoSoft » 22 lip 2019, 11:24

KD9 pisze:
19 lip 2019, 23:55
Widzę wciąż ten sam problem.
To ciekawe, bo ja tu widzę problem z konwersją po wyłączeniu WebApi.
KD9 pisze:
19 lip 2019, 23:55
Wszystko co wprowadziliśmy kiedykolwiek do bazy powinno być cały czas dla nas dostępne, a jeśli coś zmieniło się na Allegro, to po prostu powinniśmy sobie te dane (głównie parametry) na nowo połączyć, a nie całkowicie od nowa je wprowadzać.
Powtarzam ostatni raz, że parametry są pobierane na bieżąco z API. Starym ID, które pozostanie w bazie można co najwyżej się podetrzeć, bo nie wiadomo jakiego pola dotyczy. Niech w końcu dotrze do Pana, że to samo jest we wszystkich aplikacjach, bo tak jest zaprojektowane API :!: I w RestApi nie ma już FIDów, dlatego potrzebna była konwersja.
xyx pisze:
22 lip 2019, 09:44
Czy autor programu ma sposób na rozwiązanie tego problemu ?
Moje rozwiązanie problemu, należało wykonać przed wyłączeniem WebApi. Teraz pozostaje ręczne poprawienie aukcji.
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:idea: Jak przesłać logi XML?

:idea: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU

xyx
Posty: 12
Rejestracja: 18 lip 2019, 21:32
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Brak konwersji Webapi na Restapi

Post autor: xyx » 22 lip 2019, 12:45

Nie każdy jest informatykiem, wiec może powinien się Pan zastanowić czy grzeczność i jasność Pana odpowiedzi jest zrozumiała dla ludzi, którzy korzystają z Pana programu i płacą za to. Najwidoczniej tak nie jest skoro powstał problem. Ponadto rolą sprzedającego jest prowadzenie sprzedaży, a nie wnikanie w technikalia skąd dane pobiera Pana program. Dla Pana klienta, którym jestem, ważny jest efekt końcowy aby to działało, a nie działa. Zwyczajnie i logicznie myśląc skoro poświęciłem bardzo dużo czasu i pracy na wprowadzenie do programu danych to oczekuję, że te dane tam są i autor programu zadbał o to aby dane nagle nie zniknęły (tym bardziej, że widzę parametry po stronie Webapi), a skoro dane w programie są widoczne to logicznym jest dla mnie, że można tych danych w jakikolwiek sposób użyć i na przykład skopiować hurtowo do Restapi, ale jak widać niestety program tego nie potrafi. Proszę się nie dziwić, że moja odpowiedź jest ostra. Nie wiem czy zdaje Pan sobie sprawę ile czasu zajmuje ręczne poprawianie setek lub tysięcy aukcji. Panie Marcinie nie każdy pracujący na Pana programie musi znać się na API, FIDach, ID, itp. itd. czy w ogóle zdaje Pan sobie z tego sprawę ? Czy kupując chleb w piekarni musi się Pan znać na pieczeniu chleba? Chyba nie ? Natomiast właśnie tego wymaga Pan od swoich klientów.
Pozdrawiam ręcznie wprowadzając dane parametrów aukcji ptaszek po ptaszku.

Zielu
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 687
Rejestracja: 05 wrz 2016, 10:08
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Brak konwersji Webapi na Restapi

Post autor: Zielu » 22 lip 2019, 16:08

xyx pisze:
22 lip 2019, 12:45
Nie każdy jest informatykiem, wiec może powinien się Pan zastanowić czy grzeczność i jasność Pana odpowiedzi jest zrozumiała dla ludzi, którzy korzystają z Pana programu i płacą za to. Najwidoczniej tak nie jest skoro powstał problem.
Chyba każdemu z nas puszczają nerwy, jeśli coś jest tłumaczone kilka razy na setki sposobów a mimo wszystko nikt się do tego nie stosuje :)
xyx pisze:
22 lip 2019, 12:45
Ponadto rolą sprzedającego jest prowadzenie sprzedaży, a nie wnikanie w technikalia skąd dane pobiera Pana program. Dla Pana klienta, którym jestem, ważny jest efekt końcowy aby to działało, a nie działa.
No ale prowadząc sprzedaż chyba również musi Pan wytężyć umysł, a nie robi Pan tego "na pałę", prawda? EU jest tylko narzędziem do wsparcia sprzedaży, z którego korzystając również trzeba trochę tenże umysł wytężyć, bo ma wiele funkcji, z których należy skorzystać, aby stworzyć stabilną i bezstratną bazę danych. Płacąc za narzędzie, powinien Pan przed użytkowaniem się z nim zapoznać, do czego służy instrukcja oraz forum. Chyba, że wykupi Pan dodatkowe wsparcie u Pana Marcina. Wtedy jeszcze może Pan napisać do dewelopera w razie problemów.
EU to nie tylko "wystaw, sprzedaj, zakończ", ale też m.in. eksport/import/konwersja itp. :) Trzeba takie rzeczy robić raz na jakiś czas, czy to po uprzednim komunikacie od Pana Marcina, czy to bez, żeby baza faktycznie miała ręce i nogi.
Zwyczajnie i logicznie myśląc skoro poświęciłem bardzo dużo czasu i pracy na wprowadzenie do programu danych to oczekuję, że te dane tam są i autor programu zadbał o to aby dane nagle nie zniknęły (tym bardziej, że widzę parametry po stronie Webapi), a skoro dane w programie są widoczne to logicznym jest dla mnie, że można tych danych w jakikolwiek sposób użyć i na przykład skopiować hurtowo do Restapi, ale jak widać niestety program tego nie potrafi.
Te dane tam były, i w sumie nadal są, ale nie zrobił Pan konwersji na czas, więc te dane co sobie tam są, już sobie będą i skoro Pan Marcin mówi, że nie ma możliwości "przekopiowania" ich do nowego API, to najwyraźniej tak jest. Również przespaliśmy ten moment z niektórymi aukcjami i plujemy sobie w brodę, ale szukanie winnego poza naszym gronem byłoby - delikatnie mówiąc - nie na miejscu, bo było zapowiadane, że zajdą zmiany w API a instrukcje są na tyle proste, że nie trzeba być informatykiem aby je zrozumieć ;)
Proszę się nie dziwić, że moja odpowiedź jest ostra. Nie wiem czy zdaje Pan sobie sprawę ile czasu zajmuje ręczne poprawianie setek lub tysięcy aukcji. Panie Marcinie nie każdy pracujący na Pana programie musi znać się na API, FIDach, ID, itp. itd. czy w ogóle zdaje Pan sobie z tego sprawę ?
Tutaj zwróciłbym uwagę, że praca Pana Marcina również do łatwych nie należy i przerabianie setek linijek kodu na potrzeby allegro + dodawanie nowych funkcjonalności, aby ułatwić nam pracę również jest pracochłonne i raczej nikt przy takiej ilości pracy nie miałby czasu na dokładniejsze tłumaczenie programu niż to, co zawarte jest we wcześniej wspomnianych instrukcjach bądź komunikatach, które zawsze otrzymujemy przed zmianami. Szanujmy siebie na wzajem i wzajemną pracę, i okażmy sobie wzajemnie zrozumienie :)
Czy kupując chleb w piekarni musi się Pan znać na pieczeniu chleba? Chyba nie ? Natomiast właśnie tego wymaga Pan od swoich klientów.
A Pan spożywa Easy Uploadera, czy go użytkuje? Bo jeśli to drugie, to pytanie do Pana - kupując wiertarkę udarową w sklepie celem wywiercenia dziury w ścianie, bierze Pan od razu byle jakie wiertło i wierci Pan gdzie popadnie mając nadzieję, że jakoś to będzie, czy jednak czyta Pan instrukcję, sprawdza Pan jakie ma Pan ściany, dobiera Pan wiertło, odpowiednią moc i obroty, i wymierzając wszystko dokładnie planuje Pan gdzie owe dziury mają powstać? :)
Pozdrawiam ręcznie wprowadzając dane parametrów aukcji ptaszek po ptaszku.
Również pozdrawiamy, robiąc co jakiś czas to samo i bijąc się jednak w pierś, bo sami sobie narobiliśmy bałaganu !  :D
 
Pozdrawiam,
Paweł Z.

:)

xyx
Posty: 12
Rejestracja: 18 lip 2019, 21:32
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Brak konwersji Webapi na Restapi

Post autor: xyx » 22 lip 2019, 18:50

Niestety, ale to raczej niezbyt trafne porównanie skoro coś nie robi w 100% tego do czego służy. Kupując wiertarkę wierzę, że będzie służyła do wiercenia w ścianie, a nie do podlewania trawy w ogrodzie. Wpłacając pieniądze do banku wierzę, że te pieniądz same jutro z banku nie wyparują. Wprowadzając coś do bazy danych wierzę, że zawartość tam jest i w każdej chwili można z niej skorzystać. Sami narobili byśmy sobie bałaganu na przykład skasowaniem bazy, a baza jest tak jak była tylko do zawartości … wyparowała.

KD9
Posty: 262
Rejestracja: 14 lut 2018, 12:06
Lokalizacja: Gorzów
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re: Brak konwersji Webapi na Restapi

Post autor: KD9 » 23 lip 2019, 00:31

Ja pociągnę z tym EURO, bo to świetny przykład. Jak dałem do banku na przechowanie kasę, to mnie kompletnie nie interesuje czy jest tam ona pod jakimś indeksem x, po roku pod y, czy po 2 latach pod z, dowolnie czy NBP zmieniło dla banków jakieś indeksy czy jeszcze coś innego. Ja po prostu jak sprawdzam konto, to mam widzieć swoje € i tyle. Jeśli nie widzę, to jest afera, awaria lub katastrofa.
Pan Marcin twierdzi, że skoro Allegro zmieniło jakieś cyferki, to mimo, że wklepaliśmy żmudnie dane, to on nie poczuwa się, żeby te dane były bezpieczne czy do odzyskania, choć są nadal na naszych dyskach. Przeczytałem powyższe odpowiedzi i nadal jest to dla mnie niepojęte. Od 1990 roku zmieniałem 4-krotnie program sprzedażowy (autorska baza w Turbo Pascalu, potem Betrieve, dBase i SQL) i jeszcze nigdy nie zdarzyło się, żebym utracił dane towarów, a tu łup.
Np. w książkach rodzaj okładki, był sobie w WebApi pod jakims fid-em x, ok. Zmieniło się API na restapi? Ok. Nie zapuściłem od razu jakiejś konwersji ze starego API na nowe (wyjechałem na półroczne wakacje)? Nie powinno być problemu, bo przecież przy moim tytule była wklepana oprawa - nie zmieniałem jej i nie usuwałem, tyle że teraz być może będzie nieprzypisana do nowego id Allegro, moje zmartwienie, żeby to przypisać. Ale nie, przy moim tytule jest całkowicie puste pole z okładką.
Niech w końcu dotrze do Pana, że to samo jest we wszystkich aplikacjach, bo tak jest zaprojektowane API 
Absolutnie nieprawda, bo mam sklep internetowy z opcją wystawiania na Allegro i żaden parametr towaru mi nie znikł.

Zielu
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 687
Rejestracja: 05 wrz 2016, 10:08
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Brak konwersji Webapi na Restapi

Post autor: Zielu » 24 lip 2019, 15:28

xyx pisze:
22 lip 2019, 18:50
Niestety, ale to raczej niezbyt trafne porównanie skoro coś nie robi w 100% tego do czego służy. Kupując wiertarkę wierzę, że będzie służyła do wiercenia w ścianie, a nie do podlewania trawy w ogrodzie. Wpłacając pieniądze do banku wierzę, że te pieniądz same jutro z banku nie wyparują. Wprowadzając coś do bazy danych wierzę, że zawartość tam jest i w każdej chwili można z niej skorzystać. Sami narobili byśmy sobie bałaganu na przykład skasowaniem bazy, a baza jest tak jak była tylko do zawartości … wyparowała.

Nie wyparowała, dalej tam jest, ale na przekonwertowanie jest za późno.
KD9 pisze:
23 lip 2019, 00:31
Niech w końcu dotrze do Pana, że to samo jest we wszystkich aplikacjach, bo tak jest zaprojektowane API
Absolutnie nieprawda, bo mam sklep internetowy z opcją wystawiania na Allegro i żaden parametr towaru mi nie znikł.
Pytanie tylko, czy formularz wystawiania na tym sklepie jest już w RESTapi, czy wciąż w WEBapi :)
Pozdrawiam,
Paweł Z.

:)

ODPOWIEDZ