Od teraz można zarejestrować lub zalogować się na forum poprzez konto Facebook albo Google :) Jeśli zalogujesz się w ten sposób i na forum jest już utworzone konto o takim samym adresie e-mail, wówczas oba konta zostaną ze sobą powiązane. Czyli zachowane zostaną wszystkie ustawienia i posty.

Jeśli adresy e-mail będą różne, wówczas zostanie założone nowe czyste konto. W razie czego można zmienić w ustawieniach istniejącego konta adres na inny :arrow: ucp.php?i=ucp_profile&mode=reg_details

Ten komunikat można zamknąć w prawy górnym rogu.

zmiana polaczen prod. shoper allegro

Tutaj znajdziesz zgłaszane problemy oraz ich rozwiązania. Proszę obowiązkowo zapoznać się z podwieszonym poradnikiem "Jak prawidłowo zgłosić problem?".
seahorse
Posty: 13
Rejestracja: 30 lip 2015, 13:46
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

zmiana polaczen prod. shoper allegro

Post autor: seahorse » 19 lip 2019, 11:38

:idea: Proszę zapoznać się z podwieszonym poradnikiem Jak prawidłowo zgłosić problem? i doprecyzować zgłoszenie.

Jeśli poradnik nie rozwiązał Twojego problemu, wówczas podaj wymagane informacje:

1. Czy pobrano z serwera aktualny instalator i przeinstalowano EU? tak/nie
2. Czy została wykonana aktualizacja komponentów Allegro? tak/nie
3. Czy problem występuje w trybie awaryjnym? tak/nie
4. Z jakiego systemu korzystasz (numer i wersja 32/64bit)? Vista/7/8/10    32bit/64bit
5. Opisz poniżej dokładnie problem zgodnie z pkt. 8.2 oraz 8.3 poradnika:
...

Dzien dobry!
Posiadamy jedno konto allegro oraz sklep na shoper. Produkty sa powiazane ze soba poprzez easyuploader, wg instrukcji, jak w załaczniku. 

Wczoraj rozpoczelismy coroczne liczenie magazynow i odkrylismy bardzo dziwna rzecz - powiazania w easy ulegly samoistnej zmianie:
tzn ustawilismy powiazanie Produkt A (allegro) - Produkt A (shoper)
a przy  weryfikacji okazało się, że powiązanie jest z losowym produktem:  Produkt A (allegro) - Produkt X (shoper) 

Problem ten wystapil w okolo 50 produktach na jakies 1600.  Nikt nie zmieniał tego ręcznie, nie znalazlam dla tych przypadkow wspolnego mianownika. Oczywiscie spowodowalo to przeklamania w stanach magazynowych na shoperze. Czy komus zdarzylo sie cos podobnego? Co moglo to spowodowac?

pozdrawiam,
Ania P



 
Załączniki
easy.jpg

PhotoSoft
Administrator
Posty: 2449
Rejestracja: 14 cze 2011, 13:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy
Kontakt:

Re: zmiana polaczen prod. shoper allegro

Post autor: PhotoSoft » 22 lip 2019, 10:46

Witam,
powiązania same się nie zmieniają. A jeśli tak było to proszę napisać jak to powtórzyć.
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:idea: Jak przesłać logi XML?

:idea: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU

seahorse
Posty: 13
Rejestracja: 30 lip 2015, 13:46
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Re: zmiana polaczen prod. shoper allegro

Post autor: seahorse » 19 sie 2019, 12:52

Dzien dobry!
A wiec piszę ponownie, tym razem zebralam dokumentacje :)

W dniu dzisiejszym przy weryfikacji znalazlam ok 130 zle powiazanych z produktem w sklepie aukcji. Zawsze sprawdzam w poniedzialek, i ostatnie 2 razy bylo wszytsko ok, a tym razem niestety nie.

Zeby ulatwic sobie zadanie mamy kolumny "id prod. skl." oraz "kod" (kod nadajemy powiazanemu produktowi i jest on tozsamy z numerem produktu w sklepie).

Panie Marcinie, błagam, prosze sie temu przyjrzec, stracilam dzisiaj ze 4 h zeby to wszytsko poukladac :/

pozdrawiam,
Ania P
Załączniki
easy3.jpg
easy2.jpg
easy1.jpg

rafalleczek
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 740
Rejestracja: 26 kwie 2013, 16:29
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Re: zmiana polaczen prod. shoper allegro

Post autor: rafalleczek » 19 sie 2019, 13:23

Witam. Jak wiążecie aukcje z produktem przygotowujecie aukcje w EU i wystawiacie w w sklepie a następnie na allegro czy w sklepie wystawiacie poprzez sklep następnie importujecie do EU i ręczenie wiążecie aukcje ze sklepem?

Pozdrawiam
RZ

rafalleczek
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 740
Rejestracja: 26 kwie 2013, 16:29
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Re: zmiana polaczen prod. shoper allegro

Post autor: rafalleczek » 19 sie 2019, 13:27

I czy robicie aktualizację aukcji allegro > EU o opcją uwzględnienia ukrytych parametrów? Oraz czy korzystacie z magazynu i jak przygotowujecie kolejne aukcje rozmiarowe?

Pozdrawiam
RZ

seahorse
Posty: 13
Rejestracja: 30 lip 2015, 13:46
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Re: zmiana polaczen prod. shoper allegro

Post autor: seahorse » 19 sie 2019, 13:34

Hej!

1.Wystawiamy aukcje w allegro, nastepnie zaciagamy do EU, nastepnie ekportujemy do shopera.

2.Robimy aktualizacje allegro > EU z opcja uwzglednienia ukrytych elementow.

3. Jako nasz wyjsciowy magazyn traktujemy allegro (wiem, ze to slaba opcja, ale jakos nam tak wygodniej).

4. Kolejne rozmiary wystawiamy przez allegro uzywajac opcji wystaw podobny i zmieniajac odpowiednie pozycje.

Pozdrawiam,
Ania P

 

rafalleczek
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 740
Rejestracja: 26 kwie 2013, 16:29
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Re: zmiana polaczen prod. shoper allegro

Post autor: rafalleczek » 19 sie 2019, 14:05

To troszkę źle - w aukcji jest ukryty kod (w którym jest również powiązanie produktu z kodem i z produktem w sklepie) - kopiując aukcje poprzez allegro kopiujecie również ten kod (na każdej aukcji jest taki sam). Wtedy aktualizując aukcje jak wybierzecie z ukrytymi parametrami to EU przy każdej aukcji ma zapisane parametry z tej pierwszej wystawionej aukcji. Dlatego na wszystkich kopiach ustawia wam powiązanie z tym samy produktem.

Po tym jak zaczytacie aukcje z allegro, zmienicie dane czyli kod i powiązanie - to w tych aukcjach powinniście zaktualizować opis.

Rozwiązanie to albo nie korzystacie przy aktualizacji z ukrytych znaczników, albo po zrobieniu zmian w EU aktualizujecie opis aukcji aby ukryte znaczniki miały prawidłowe aktualne po zmianach wartości. A najlepsze rozwiązanie które stosuję i nie ma z nim problemu to robicie aukcję w EU , robicie jej kopie dla rozmiarów kolorów itp . Nadajecie wszystkiemu kody - wystawiacie aukcję w sklepie , a następnie wystawiacie aukcję na allegro. Odpada wam poprzez to żmudne wiązanie aukcji z produktami w sklepie , a 2 wystawiając aukcję na allegro w ukrytych znacznikach będą aktualne powiązania tak więc odpada to że przy jakieś aktualizacji allegro > EU coś wam się pozmienia.





Pozdrawiam
 
Za ten post autor rafalleczek otrzymał podziękowanie:
seahorse (19 sie 2019, 14:59)
RZ

seahorse
Posty: 13
Rejestracja: 30 lip 2015, 13:46
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Re: zmiana polaczen prod. shoper allegro

Post autor: seahorse » 19 sie 2019, 15:01

Bardzo dziekuje! to by wyjasnialo wszytsko, biore sie za poprawki :)

ps - czy to ten kod (przykladowy)? jakis czas temu tajemniczo przypisal sie do kazdej aukcji 
[Kod produktu: dIfw0FjeGwuUJU1Hj3S5IYaGI57AX/TZcRk3XA0f6b1ra8X6r3Vo7g==]

 

rafalleczek
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 740
Rejestracja: 26 kwie 2013, 16:29
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Re: zmiana polaczen prod. shoper allegro

Post autor: rafalleczek » 19 sie 2019, 15:08

Tak - to jest ten  kod ukryty w aukcji, można to wyłączyć w ustawieniach EU w zakładce aukcje - ukrywaj w kodzie HTML znaczniki ułatwiające import . Służy on do tego że w razie problemów z EU np uszkodzenie bazy które uniemożliwi dalszą pracę dało się odzyskać dane. Mając ten kod aktualny (tzn po zmianach w EU aktualizujemy aukcje na allegro lub wystawiamy aukcje bezpośrednio z EU) - wtedy instalujemy EU na nowo i zaczytujemy aukcje z allegro. Na podstawie tego kodu EU zrobi wszystko tak jak było na starej bazie czyli np powiąże aukcje z produktami w sklepie itp.

Pozdrawiam
 
RZ

ODPOWIEDZ