Od teraz można zarejestrować lub zalogować się na forum poprzez konto Facebook albo Google :) Jeśli zalogujesz się w ten sposób i na forum jest już utworzone konto o takim samym adresie e-mail, wówczas oba konta zostaną ze sobą powiązane. Czyli zachowane zostaną wszystkie ustawienia i posty.

Jeśli adresy e-mail będą różne, wówczas zostanie założone nowe czyste konto. W razie czego można zmienić w ustawieniach istniejącego konta adres na inny :arrow: ucp.php?i=ucp_profile&mode=reg_details

Ten komunikat można zamknąć w prawy górnym rogu.

eFaktury przez system KSeF również dla osób nieprowadzących DG??

Jeśli Twój temat nie kwalifikuje się do żadnej z powyższych kategorii, wówczas możesz założyć go tutaj. Dział ten służy również do kontaktu z pozostałymi użytkownikami. Nie zgłaszaj tutaj problemów dotyczących EU!
Hunter209
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

eFaktury przez system KSeF również dla osób nieprowadzących DG??

Post autor: Hunter209 »

Na portalu ZUS.pox.pl czytamy:
Już wkrótce eFaktury będą obowiązkowe dla wszystkich firm bez wyjątku. Nowy system całkowicie zmieni dotychczasowe zasady fakturowania. Faktury papierowe zostaną całkowicie wyeliminowane, a za niewystawienie faktury on-line grozić będą wysokie kary. Ministerstwo udostępniło właśnie aplikację do wystawiania obowiązkowych e-Faktur.
Zapowiedzi i system jest pewnie nam przedsiębiorcą dobrze znany.
Jednak mam pewne wątpliwości. Jak dotąd sądziłem, że nowy system obowiązujący od 2024r będzie dotyczył wyłącznie FV wystawionych przedsiębiorcą, ale uwaga:
Co ciekawe, eFaktury będą mogły być odbierane również przez osobę fizyczną nieprowadzącą działalności gospodarczej, w sytuacji w której osoba taka będzie nabywcą towaru lub usługi, których sprzedaż udokumentowano fakturą.
a dalej:
Zgodnie z nowymi przepisami, obowiązek fakturowania poprzez Krajowy System eFaktur obejmie wszystkie faktury dokumentujące transakcje krajowe, w tym również:
  • faktury wystawiane w ramach tzw. samofakturowania,
  • faktury wystawiane na żądanie osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej,
  • faktury uproszczone, z wyjątkiem tych wystawianych przez kasę fiskalną,
  • faktury VAT marża,
  • faktury korygujące.
Wg mnie znacznie utrudni nam to sprzedaż wysyłkową.
Większość z nas nie posiada kas fiskalnych, korzystamy ze zwolnienia bo wystawiamy wszystkim klientom faktury/paragony/paragony imienne/dowody zakupu (zwał jak tak zwał) do kwoty 450zł to tak zwana FAKTURA UPROSZCZONA, która już musi zotać wystawiona w KSeF. Efekt? Wszystkie nasze transakcje w dniu sprzedaży będą musiały trafić na serwer MF. Jak dla mnie to sporo nowej roboty, kolejny nowy system do obsługi, mam nadzieję, że EU będzie współpracował z KSeF bo inaczej nie wyobrażam sobie ręcznego "przenoszenia danych" z EU do systemu KSeF.
Co myślicie?

Źródło cytowanego tekstu. 
ODPOWIEDZ