Od teraz można zarejestrować lub zalogować się na forum poprzez konto Facebook albo Google :) Jeśli zalogujesz się w ten sposób i na forum jest już utworzone konto o takim samym adresie e-mail, wówczas oba konta zostaną ze sobą powiązane. Czyli zachowane zostaną wszystkie ustawienia i posty.

Jeśli adresy e-mail będą różne, wówczas zostanie założone nowe czyste konto. W razie czego można zmienić w ustawieniach istniejącego konta adres na inny :arrow: ucp.php?i=ucp_profile&mode=reg_details

Ten komunikat można zamknąć w prawy górnym rogu.

Odstąpienie i zwrot towaru przez inna osobe

Jeśli Twój temat nie kwalifikuje się do żadnej z powyższych kategorii, wówczas możesz założyć go tutaj. Dział ten służy również do kontaktu z pozostałymi użytkownikami. Nie zgłaszaj tutaj problemów dotyczących EU!
Hunter209
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Odstąpienie i zwrot towaru przez inna osobe

Post autor: Hunter209 »

Czy przy odstąpieniu przez klienta od umowy, sprawdzacie kto robił zakupy a kto odstępuje?
Mam pewien przypadek pana, który założył konto kilka dni temu. Zdążył zrobić u mnie kilka razy zakupy do paczkomatu, a teraz masowo odsyła część produktów.
Co ciekawe, zdaje się, że założył konto na fikcyjne dane, bo wpisując adres w mapy google nie znajduje mi takiej ulicy.
Inne dane osobowe i adres na koncie Allegro a zupełnie inne dane w formularzu odstąpienia od umowy (podejrzewam, że te są prawdziwe).
Teraz mam wystawiony rachunek do transakcji na Pana AAAAA, a formularz odstąpienia od umowy na Pana BBBBBB i jak ja mam to wytłumaczyć US? Że na jakiej podstawie za zamówienie Pana AAAAA zwróciłem pieniądze panu BBBBBB?

Czy to normalne, że kto inny kupuje a kto inny dostaje kasę za zamówienie? czy moje obawy są przesadzone?  :D
stegolas
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Odstąpienie i zwrot towaru przez inna osobe

Post autor: stegolas »

wystarczy że używasz na dokumentach sprzedaży login kupującego lub numer zamówienia allegro to jest jednoznaczny element, który wiąże transakcje z dokumentem sprzedaży i późniejszą korektą. Czasami się zdarza, że ktoś ze swojego konta prywatnego zamawia coś na firmę, w której pracuje lub jakiś towar dla cioci czy wujka nie szukałbym tu podstępu.
Jak płacone przez PayU to zwracasz przez Allegro jak za pobraniem to na rachunek, który wskaże klient. 
Hunter209

stegolas pisze: 18 wrz 2024, 21:53 Czasami się zdarza, że ktoś ze swojego konta prywatnego zamawia coś na firmę, w której pracuje lub jakiś towar dla cioci czy wujka nie szukałbym tu podstępu.
Wtedy mamy inne dane kontaktowe a inne do wysyłki w EU. I tak czasami faktycznie się zdarza. Proceder kupowania czegoś dla członka rodziny jest powszechny.
Natomiast tutaj jest zupełnie inna sytuacja.
Dane konta i dane do wysyłki (te są takie same) różnią się od danych podanych w odstąpieniu od umowy.
I jeszcze prośba w PW od kupującego o przelew zwrotny na konto, a nie przez Allegro Finanse.
Czy tylko dla mnie to proceder prania pieniędzy?  :lol:

Zwłaszcza, że konto, a raczej konta allegro tego gościa zostały zablokowane przez Allegro.

stegolas
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: stegolas »

Ja bym zrobił zwrot przez Allegro finanse czyli tak jak było opłacane zamówienie. Napisz klientowi, że zwroty są rozliczane automatycznie (jest taka możliwość).
lubiekoszule
Podziękował: 0

Post autor: lubiekoszule »

Odstąpić od umowy może tylko ten który taka umowę zawarł.
Na allegro zwracam wyłącznie poprzez allegro, nie kombinuję
Hunter209

lubiekoszule pisze: 19 wrz 2024, 09:49 Odstąpić od umowy może tylko ten który taka umowę zawarł.
Dokładnie. Skoro kupuje Pan X to odstąpić od umowy może tylko Pan X. Nie ważne że do konta allegro Pana X ma dostęp Pan Y i Pan Y swoimi danymi wypełnia dormularz zwrotu. Takie odstąpienie od umowy nie rodzi mocy prawnej. Tak rozumiem to prawo.

Bądźcie czujni, sprawdzajcie
ODPOWIEDZ