Od teraz można zarejestrować lub zalogować się na forum poprzez konto Facebook albo Google :) Jeśli zalogujesz się w ten sposób i na forum jest już utworzone konto o takim samym adresie e-mail, wówczas oba konta zostaną ze sobą powiązane. Czyli zachowane zostaną wszystkie ustawienia i posty.

Jeśli adresy e-mail będą różne, wówczas zostanie założone nowe czyste konto. W razie czego można zmienić w ustawieniach istniejącego konta adres na inny :arrow: ucp.php?i=ucp_profile&mode=reg_details

Ten komunikat można zamknąć w prawy górnym rogu.

Jedna BAZA - dwie lokalizacje?

POPRAWKA w [EU 3.69.0.1]

Tutaj znajdziesz zgłaszane problemy oraz ich rozwiązania. Proszę obowiązkowo zapoznać się z podwieszonym poradnikiem "Jak prawidłowo zgłosić problem?".
KD9
Zaawansowany użytkownik EU
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy
Kontakt:

Re: Jedna BAZA - dwie lokalizacje?

Post autor: KD9 »

nijaki pisze: 19 lut 2026, 14:03 Chciałem być użytkownikiem
bez czytania instrukcji?
nijaki
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: nijaki »

KD9 pisze: 21 lut 2026, 22:37
nijaki pisze: 19 lut 2026, 14:03 Chciałem być użytkownikiem
bez czytania instrukcji?

A może coś z sensem zamiast pisania dla statystyk ilości postów?

Bo wyrwany gdzieś z kontekstu fragment zdania to niewiele daje.
A zdaje się, że dość dokładnie wyjaśniałem problemy i często uzyskiwałem rady, które pomagają i coś wnoszą... zamiast takiego bezsensownego pytania o instrukcję.
Zresztą instrukcja jako taka nie istnieje. Owszem jest mnóstwo wpisów co i jak ogarnąć, ale to gąszcz nie zawsze uporządkowanych z punktu widzenia praktycznego informacji. 

8 lat na Forum powinno zobowiązywać do sensownych wypowiedzi a nie do bezsensownych "wtrąceń".

Obrazek   

🎼  Jestem prawie jak Beethoven...  też tracę słuch  🎶
KD9
Kontakt:

nijaki pisze: 21 lut 2026, 22:54 wyrwany gdzieś z kontekstu fragment zdania
Nic nie wyrwałem, zacytowałem pełny wpis.
Powiem, że na początku też byłem chojrak (od 1990 roku przerobiłem trochę programów bazodanowych, poczynając od opartych na btrieve, dbase i w końcu dochodząc do sql - nie jestem żadnym programistą, tylko wymagającym użytkownikiem) i wydawało mi się, że ogarnę EU intuicyjnie, ale to jest jednak taki kombajn, że trzeba trochę się zagłębić w ten „gąszcz instrukcji”, a czasami przeczytać 2-3 razy to samo. Służymy tu na forum pomocą jak umiemy, ale instrukcja to podstawa, nawet jeśli mogą zdarzyć się „nie zawsze uporządkowane” informacje, zresztą w wielu z nich są odnośniki do pokrewnych działań. Allegro też ciągle coś zmienia, dodaje, usuwa i EU za tym nieźle nadąża w przeciwieństwie do niektórych wielkich platform sklepowych, które się zawsze chwalą 2-stronną integracją z Allegro, ale jak zapytałem, czemu po wielu miesiącach nie ma tego, tego i tego, a EU ma, to odpowiadają w stylu "EU ma core na Allegro, a nasz core to sklep internetowy" i koniec dyskusji.
I jeszcze przytoczę w zarysie rozmowę z forum poświęconego Windows 95 lub 98 (bardzo dawno temu to było, ale wciąż aktualne). Ktoś się zapytał o jakąś podstawową funkcję Windows, ja odpisałem, co i jak, ale dodałem, że przecież to jest w helpie Windowsa, na to ktoś inny: "stary, gdyby wszyscy czytali helpy, to to forum nie miałoby racji bytu".
nijaki

Nic nie wyrwałem, zacytowałem pełny wpis.

Jasne :)  Nawet zdania w całości nie zacytowałeś a jedynie ten fragment, który akurat CI pasował.

Całość mojego wpisu źródłowego:
No jeśli mam Aukcje wystawiać "z pliku" to nie jest mi potrzebny EU, bo z pliku mogę wystawiać hurtem bezpośrednio przez Allegro.
EU ma mi ułatwiać i przyspieszać pracę na wielu ofertach a nie ją utrudniać. Więc odpowiedź "Jest tyle możliwości..." jest co najmniej nie na miejscu.

To samo z dublowaniem - owszem można, tylko trzeba bardzo uważać gdzie się jest w momencie tego dublowania, bo albo nie można zmienić konta, albo jest problem z Danymi GPSR, bo sobie oferta zapamiętuje dane z poprzedniego konta i zaznacza jedno a do Allegro usiłuje wysłać drugie.

Ja tu nie jestem od testowania i wskazywania błędów. Chciałem być użytkownikiem, bo ktoś mi polecił EasyUploader - widocznie mnie nie lubił, cóż - bywa i tak.

A odpowiedź tego gościa o tym Windowsie jest bardzo trafna. Zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę, że nie zawsze określenia w Helpie, są zrozumiałe jeśli ktoś jest na innym poziomie zaawansowania.

Twoja odpowiedź nic nie wniosła do tematu, pokazała tylko jak wysoko zadzierasz głowę.

Dodam tylko dla porządku, że zanim zdążyłeś podzielić się w tym wątku "swoimi złotymi myślami" to już dawno zdążyłem uzyskać pomoc. I chwilami bywałem odsyłany do Forum, ale zawsze do istniejących wpisów, a nie do wyimaginowanej instrukcji, która jak się uprzesz to wyświetli CI jedynie "BŁĄD 403". 
Jeśli porady na forum były dla mnie dalej nie do końca jasne, to dopytywałem dalej i jakoś inni nie mają problemu aby pomóc zamiast filozofować.

POZDROWIONKA

Obrazek   

KD9
Kontakt:

nijaki pisze: 22 lut 2026, 22:37 A odpowiedź tego gościa o tym Windowsie jest bardzo trafna
Trafna tylko dla tych, którzy nie próbują czytać dołączonej pomocy, za to chcą, żeby inni za nich wszystko wykonali. Niektórzy mają czas, to się wczuwają. Ja też się tylko udzielam, gdy jest trochę więcej czasu. Zero filozofii.
nijaki

KD9 pisze: 10 mar 2026, 22:00
nijaki pisze: 22 lut 2026, 22:37 A odpowiedź tego gościa o tym Windowsie jest bardzo trafna
Trafna tylko dla tych, którzy nie próbują czytać dołączonej pomocy, za to chcą, żeby inni za nich wszystko wykonali. Niektórzy mają czas, to się wczuwają. Ja też się tylko udzielam, gdy jest trochę więcej czasu. Zero filozofii.

Nie ma Pan zielonego pojęcia co czytałem a czego nie czytałem. Zresztą samo przeczytanie czasem nie jest wystarczające, gdyby czytanie załatwiało sprawę to żadne szkoły by nie były potrzebne, bo są przecież książki i wszystko można przeczytać.

Kolejny wpis dla "licznika postów", który nic nie wnosi.  Ale EGO trzeba hodować "Ja też się tylko udzielam"...  szkoda, że to udzielanie niewiele pomaga.

POZDRAWIONKA

Obrazek   

ODPOWIEDZ