Zapowiedzi i system jest pewnie nam przedsiębiorcą dobrze znany.Już wkrótce eFaktury będą obowiązkowe dla wszystkich firm bez wyjątku. Nowy system całkowicie zmieni dotychczasowe zasady fakturowania. Faktury papierowe zostaną całkowicie wyeliminowane, a za niewystawienie faktury on-line grozić będą wysokie kary. Ministerstwo udostępniło właśnie aplikację do wystawiania obowiązkowych e-Faktur.
Jednak mam pewne wątpliwości. Jak dotąd sądziłem, że nowy system obowiązujący od 2024r będzie dotyczył wyłącznie FV wystawionych przedsiębiorcą, ale uwaga:
a dalej:Co ciekawe, eFaktury będą mogły być odbierane również przez osobę fizyczną nieprowadzącą działalności gospodarczej, w sytuacji w której osoba taka będzie nabywcą towaru lub usługi, których sprzedaż udokumentowano fakturą.
Wg mnie znacznie utrudni nam to sprzedaż wysyłkową.Zgodnie z nowymi przepisami, obowiązek fakturowania poprzez Krajowy System eFaktur obejmie wszystkie faktury dokumentujące transakcje krajowe, w tym również:
- faktury wystawiane w ramach tzw. samofakturowania,
- faktury wystawiane na żądanie osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej,
- faktury uproszczone, z wyjątkiem tych wystawianych przez kasę fiskalną,
- faktury VAT marża,
- faktury korygujące.
Większość z nas nie posiada kas fiskalnych, korzystamy ze zwolnienia bo wystawiamy wszystkim klientom faktury/paragony/paragony imienne/dowody zakupu (zwał jak tak zwał) do kwoty 450zł to tak zwana FAKTURA UPROSZCZONA, która już musi zotać wystawiona w KSeF. Efekt? Wszystkie nasze transakcje w dniu sprzedaży będą musiały trafić na serwer MF. Jak dla mnie to sporo nowej roboty, kolejny nowy system do obsługi, mam nadzieję, że EU będzie współpracował z KSeF bo inaczej nie wyobrażam sobie ręcznego "przenoszenia danych" z EU do systemu KSeF.
Co myślicie?
Źródło cytowanego tekstu.