Od teraz można zarejestrować lub zalogować się na forum poprzez konto Facebook albo Google :) Jeśli zalogujesz się w ten sposób i na forum jest już utworzone konto o takim samym adresie e-mail, wówczas oba konta zostaną ze sobą powiązane. Czyli zachowane zostaną wszystkie ustawienia i posty.

Jeśli adresy e-mail będą różne, wówczas zostanie założone nowe czyste konto. W razie czego można zmienić w ustawieniach istniejącego konta adres na inny :arrow: ucp.php?i=ucp_profile&mode=reg_details

Ten komunikat można zamknąć w prawy górnym rogu.

Jedna BAZA - dwie lokalizacje?

POPRAWKA w [EU 3.69.0.1]

Tutaj znajdziesz zgłaszane problemy oraz ich rozwiązania. Proszę obowiązkowo zapoznać się z podwieszonym poradnikiem "Jak prawidłowo zgłosić problem?".
nijaki
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Jedna BAZA - dwie lokalizacje?

Post autor: nijaki »

Program zainstalowany, aukcje z Allegro zaimportowane i po tym dopiero przeniosłem wszelkie dane i bazę na inny dyck.
Dysk jest w tym samym kompie - ale fizycznie to inny napęd.

I mam teraz dylemat, czy to zwykły błąd w wyświetlaniu EU (wtedy nie ma sprawy, nie będę na to patrzył)?
Ale może coś jeszcze mam niedopatrzone, albo wręcz źle zrobione?

Bazę mam fizycznie teraz tutaj i nigdzie więcej jej nie widzę: 

Obrazek

I teraz mam takie cuda na pasku statusu: 

Obrazek

Obrazek

EU jest u mnie typowo do pracy na jednym stanowisku. Przeniesienie bazy w zasadzie dla bezpieczeństwa jakby się kochany Windows 11 posypał, no i pomaga mi to panować na temperaturą dysku C:. który u mnie jest tuż nad chipsetem zamontowany co powoduje dodatkowe jego podgrzewanie.

Zastanawia mnie czy ten wpis ma znaczenie, choć on u mnie nie jest aktywny, bo nie mam pracy zdalnej uruchomionej.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 16 lut 2026, 11:28 przez nijaki, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek   

🎼  Jestem prawie jak Beethoven...  też tracę słuch  🎶
nijaki

Re: Jedna BAZA - dwie lokalizacje?

Zmieniłem ustawienie na pracę zdalną, aby mieć możliwość zmiany ścieżki do bazy....   test połączenia wypluwa milion błędów - przypomnę, że to ten sam komputer - zmiana dysku z C: na E:
Wystąpił błąd przy połączeniu z bazą:
Unable to complete network request to host "localhost".

W przypadku sieci LAN proszę sprawdzić czy na głównym komputerze nie jest ustawione połączenie lokalne.

W przypadku posiadania bazy na serwerze VPS, proszę go zrestartować (nawet kilkukrotnie) i dopiero włączyć EU.

w System.Environment.GetStackTrace(Exception e, Boolean needFileInfo)
   w System.Environment.get_StackTrace()
   w EasyUploader.Core.Firebird.FbDriver..ctor(Boolean clearPools)
   w EasyUploader.Features.Ustawienia.FormUstawieniaBazaDanych.<>c__DisplayClass6_0.<buttonTestujPolaczenieClick>b__0(FormPostep postep)
   w System.Threading.Tasks.Task.Execute()
   w System.Threading.ExecutionContext.RunInternal(ExecutionContext executionContext, ContextCallback callback, Object state, Boolean preserveSyncCtx)
   w System.Threading.ExecutionContext.Run(ExecutionContext executionContext, ContextCallback callback, Object state, Boolean preserveSyncCtx)
   w System.Threading.Tasks.Task.ExecuteWithThreadLocal(Task& currentTaskSlot)
   w System.Threading.Tasks.Task.ExecuteEntry(Boolean bPreventDoubleExecution)
   w System.Threading.ThreadPoolWorkQueue.Dispatch()

FirebirdSql.Data.FirebirdClient.FbException (0x80004005): Unable to complete network request to host "localhost". ---> FirebirdSql.Data.Common.IscException: Unable to complete network request to host "localhost". ---> System.Net.Sockets.SocketException: Nie można nawiązać połączenia, ponieważ komputer docelowy aktywnie go odmawia 127.0.0.1:3050
   w System.Net.Sockets.Socket.DoConnect(EndPoint endPointSnapshot, SocketAddress socketAddress)
   w System.Net.Sockets.Socket.Connect(EndPoint remoteEP)
   w FirebirdSql.Data.Client.Managed.GdsConnection.Connect()
   --- Koniec śladu stosu wyjątków wewnętrznych ---
   w FirebirdSql.Data.Client.Managed.GdsConnection.Connect()
   w FirebirdSql.Data.Client.ClientFactory.CreateManagedDatabase(ConnectionString options)
   w FirebirdSql.Data.Client.ClientFactory.CreateDatabase(ConnectionString options)
   w FirebirdSql.Data.FirebirdClient.FbConnectionInternal.CreateDatabase(Int32 pageSize, Boolean forcedWrites, Boolean overwrite)
   w FirebirdSql.Data.FirebirdClient.FbConnection.CreateDatabase(String connectionString, Int32 pageSize, Boolean forcedWrites, Boolean overwrite)
   w FirebirdSql.Data.FirebirdClient.FbConnection.CreateDatabase(String connectionString, Int32 pageSize, Boolean forcedWrites, Boolean overwrite)
   w EasyUploader.Core.Firebird.FbDriver..ctor(Boolean clearPools)

Po zatwierdzeniu przełączenia na bazę lokolną (tak sugerował ten błąd) testowanie połączenia trwa kilka minut i nic się nie dzieje - testowanie trwa....   i  trwa .....   i  trwa

Obrazek   

tomazik123
Zaawansowany użytkownik EU
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Post autor: tomazik123 »

Zmień ręcznie w pliku EasyUploader.xml 
<BazaLokalna>false</BazaLokalna>
<BazaZewnetrzna>true</BazaZewnetrzna>
<BazaZewnIP>192.168.100.200</BazaZewnIP> - Twój ip
<BazaZewnSciezka>E:\PhotoSoft\PS\db\baza.eu3</BazaZewnSciezka> - Twoja ścieżka
<BazaZewnLogin>SYSDBA</BazaZewnLogin>
<BazaZewnHaslo/>

To są ustawienia pod prace wielostanowiskową. Na wszelki wypadek, przed zmianami, pamiętam o skopiowaniu bazy i modyfikowanego pliku.

W przypadku pracy wielostanowiskowej, wymagane jest zainstalowanie serwera firebird.

nijaki

Wiem, że to pod wielostanowiskową pracę jest, ale jeśli nie zmieni się na pracę wielostanowiskową, to nie ma możliwości przenieść bazy na inny dysk, co było u mnie potrzebne.

I już widzę zgrzyt w tych ustawieniach w .xml - IP mam zmienne i nawet to z routera też się zmienia, bo nie mam na stałe ustawionego.

Wywalę zaraz cały ten program i zainstaluję go od ZERA na tym drugim dysku. Wtedy Baza będzie w folderze instalacji i na belce na dole też będzie poprawnie wskazane miejsce. Niestety muszę zaczekać do poniedziałku, bo w niedzielę nie mam dostępu do telefonu na który przychodzą kody z Allegro do logowania.
Obrazek   

nijaki

Nie będę już zakładał oddzielnego tematu, zapytam tutaj:

Jak można zmienić aby po uruchomieniu programu otwierał mi się widok "Aukcje/Lista przedmiotów/Wszystkie", a nie za każdym razem to okno powitalne z widokiem Forum.

Może się otwierać ostatni widok (jeżeli konkretne okno jest problemem) ale nie wiecznie POWITALNE, bo ile razy można się WITAĆ. Zresztą do tego okna powitalnego jest skrót w Menu Pomoc.
Obrazek   

tomazik123
Zaawansowany użytkownik EU
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Post autor: tomazik123 »

nijaki pisze: 15 lut 2026, 18:07 Wiem, że to pod wielostanowiskową pracę jest, ale jeśli nie zmieni się na pracę wielostanowiskową, to nie ma możliwości przenieść bazy na inny dysk, co było u mnie potrzebne.

I już widzę zgrzyt w tych ustawieniach w .xml - IP mam zmienne i nawet to z routera też się zmienia, bo nie mam na stałe ustawionego.

Wywalę zaraz cały ten program i zainstaluję go od ZERA na tym drugim dysku. Wtedy Baza będzie w folderze instalacji i na belce na dole też będzie poprawnie wskazane miejsce. Niestety muszę zaczekać do poniedziałku, bo w niedzielę nie mam dostępu do telefonu na który przychodzą kody z Allegro do logowania.

w takim przypadku używaj localhost zamiast adresu ip
nijaki

No i to nic nie daje, aż sprawdziłem co jest u mnie w tym .xml

<BazaZewnIP>localhost</BazaZewnIP>

Ścieżki do bazy jak i do danych użytkownika są poprawne na dysk E: a w pasku na dole mam wskazania wolnego dysku C:
<BazaZewnSciezka>E:\BAZA_EasyUploader\db\BAZA.EU3</BazaZewnSciezka>
<SciezkaTempUzyt>E:\BAZA_EasyUploader\plikiPDF</SciezkaTempUzyt>

Co prawda mam wskazaną bazę wewnętrzną, bo jeśli to zmieniłem w panelu to mi się zawiesił cały program i chciał testować połączenie z bazą przez wieczność.
<BazaLokalna>true</BazaLokalna>
<BazaZewnetrzna>false</BazaZewnetrzna>

EDIT:
jak zmieniłem w .xml bazę z wewn na zewn to EU nie jest w stanie połączyć się z bazą i albo chce zmienić bazę na wewn albo się zamyka całkiem.
Obrazek   

user202301
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Post autor: user202301 »

Zakładam, że o przeniesienie na drugi dysk chodzi o to jak niżej (zakładam, że nie ma bałaganu w pliku z ustawieniami w .xml):
Widok z EU na serwerze do pracy zdalnej, przenoszenie bazy między dyskami - bez problemu: 

Serwer z bazą na dysku D:
Obrazek

Serwer z bazą na dysku C:
Obrazek

Warto kliknąć Dodaj serwer Firebirda do wyjątków w zaporze systemowej. 
Ewentualnie dodać port 3050 lub inny jeśli na innym chodzi firebird, standardowy to 3050. 
Na początek to bym sprawdził. 
Jeśli ma być wejście z inncyh PC w LAN, to serwer powinien mieć stały IP w LAN. 
Jak z zewnątrz to odpowiednie przekierowanie portu 3050 na routerze, prawidłowo ogarnięty Firewall. 

Przenoszenie bazy -Zamykamy wszystkie połącznia do bazy UE czyli wszystkie stanowiska. 
Zawsze najpierw 2 kopie. 
Następnie wyłączyć serwer firebird - w sensie zastopować.
Następnie skopiować bazę (czyli w starej lokalizacji też zostawić). 
Wystartować serwer Firebird. 
Wejść do EU - jeszcze do starej ścieżki z bazą > Ustawienia > zmienić ścieżkę na nową lokalizację z bazą > czyli na tym drugim dysku.
Kliknąć Testuj połączenie -  zamknie się i uruchomi się EU już z bazą na drugim dysku. 
Jak sypie błędami to najczęściej uszkodzona baza, na skutek niewłaściwego kopiowania pliku z bazą. 

nijaki

Nie o to przeniesienie chodzi.

Niżej w tym samym oknie, w 4 sekcji są PARAMETRY DOMYŚLNE.
I tam zmieniałem ścieżkę. Po wybraniu tam ścieżki, pokazuje się instrukcja: co i gdzie przenieść (nie kopiować).
O bałagan w w .xml bym raczej się nie podejrzewam, bo to było może z godzinę po instalacji programu, jeszcze zanim było cokolwiek mieszane mocno.

Największe zamieszanie było wyłączenie widoku BAZY w Ustawieniach przez zaznaczenie pracy jednostanowiskowej. Ale wtedy znikła możliwość migracji ma inny dysk - więc tylko z powodu tego przeniesienia włączyłem ponownie pracę wielostanowiskową, aby pokazała się ta zakładka od Bazy, gdzie jest opcja zmiany ścieżki.

Ja na razie nie znalazłem, jak to ogarnąć aby wyświetlało poprawnie.

Jutro zacznę poniedziałek od Deinstalacji i ponownej instalacji programu na tym dysku F: - liczę, że wtedy będzie całość na F: i baza i informacja na pasku też będzie dotyczyła dysku F:
Obrazek   

user202301

To o jakie przeniesienie chodzi? Przeniesienie bazy na inny dysk, czy całego EU? Czy tylko ustawień?
Jak to ma pracować? 
Serwer z bazą i klienckie końcówki w sieci LAN? 
czy 
Serwer i wejście z zewnątrz? 

Ale tu cudów nie ma musi działać, u nas tak wygląda: 
Obrazek

Od WIN10 wzwyż lepiej instalować jako Administrator, aby nie instalował EU w katalogu użytkownika. Dodatkowo trzeba pamiętać, że może chodzić o uprawnienia, do katalogów w tym tymczasowego Temp. 

Jakby Pan opisał co Pan potrzebuje osiągnąć, to łatwiej byłoby podpowiedzieć. Ja tych obrazków Pana nie widzę, proszę wklejać screeny np. jako odnośniki poprzez: snipboard.io

nijaki

Obrazki są na moim serwerze i przy pisaniu postów normalnie je widać. Serwer nie ma certyfikatu oficjalnie więc może dlatego. Ale to serwer to prywatnych celó i nie ma na nim nic wartego aż takiego zachodu więc i certyfikatem się nie przejmuję.

Ale od początku.
Zainstalowałem jako User a nie Administrator.
W takim katalogu tworzą się wtedy dwa foldery EU:  "EasyUploader" i "EasyUploader v3".
Baza jest wtedy w tym "EasyUploader".
Potem w tym Pańskim oknie ostatnim zmieniłem na "Własny" i podałem ścieżkę do "E:\BAZA_EasyUploader".
Wtedy wyskakuje info aby przenieść dwa pliki chyba i 3 foldery - więc tak zrobiłem.
Program wystartował bazę widzi i niby wszystko działa... ale info na Pasku dolnym okna programu wskazuje mi "ilość wolnego miejsca na dysku z Bazą dane dysku C:.
W pierwszej sekcji tego okna od Bazy danych mam zaznaczone "lokalne (tylko 1 stanowisko)".
Zmieniłem to na chwilę na "zdalne" aby móc zmienić ścieżkę do Bazy (choć ona jest wyszarzona przy pracy lokalnej) - ale może z tego miejsca czyta info do dolnej belki okna... pojawił się problem z połączeniem do bazy... wróciłem na pracę lokalną i program działa poprawnie. To szare info o ścieżce do bazy wskazuje teraz poprawnie "E:\BAZA_EasyUploader\db\BAZA.EU3".
A na dolnej belce programu nadal mam "Ilość wolnego miejsca na dysku z bazą: C:...."

Tak to wygląda u mnie i to są dla mnie poprawne ustawienia, które pozwalają na pracę programu. 

Obrazek

Dziwnie wygląda jedynie to info na dole okna głównego EU:

Obrazek

Bo to 84% wolnego miejsca powinno być wskazywane z dysku F:  a  nie C:

Na razie praca wielostanowiskowa jest mi zbędna, ale skoro tutaj czyta źle ścieżkę, to nie wiem gdzie jeszcze będzie problem... choć to już pytanie na wyrost.
Obrazek   

user202301

nijaki pisze: 15 lut 2026, 23:29 Zainstalowałem jako User a nie Administrator.
To często nie jest dobry wybór, gdyż WIN10 i wyżej pilnuje uprawnień i np. w sieciowej pracy może być potrzebne nadanie uprawnień do katalogu z bazą jeśli jest poza katalogami danego Usera. 

Teraz już nie mam jak sprawdzić skąd bierze % wartości o ilości miejsca EU. Niemniej program EU ma Pan dalej na dysku C i jak tutaj braknie miejsca, to pewnie w ogóle Pan nie uruchomi EU. 
Proszę zauważyć, że faktury i zdjęcia nadal Pan ma w ścieżce instalcji EU, czyli na C: nie wiem czy może jak się te ścieżki pozmienia to nie zacznie pokazywać inaczej - ale wątpię, myślę, że on pokazuje ilość miejsca dla katalogu instalacji EU, czyli właśnie C:, niezależnie czy baza jest na innym dysku - to pewnie zaszyte jest w aplikacji - ale nie sprawdzałem. 

nijaki pisze: 15 lut 2026, 15:13 EU jest u mnie typowo do pracy na jednym stanowisku. Przeniesienie bazy w zasadzie dla bezpieczeństwa jakby się kochany Windows 11 posypał, no i pomaga mi to panować na temperaturą dysku C:. który u mnie jest tuż nad chipsetem zamontowany co powoduje dodatkowe jego podgrzewanie.
Jak się WIN11 posypie - jak nie będzie zapisu do bazy nie powinien usunąć bazy. Ale jeśli Pan chce mieć pewność, to koniecznie UPS, baza na C i kopia na drugi dysk. 
Jeśli chodzi o temperatury dysku - chłodzenie na dysk (zakładam, że NVMe), sprawdzić temperatury graniczne dla dysku porównać z innymi i ew.wymienić  na dysk pro. Grzać może się jak słabe chłodzenie, wysuszona pasta na procku, lub ... za mało RAM - wtedy mocno pracuje. Może też być niewodoczny kurz np. na radiatorach czy to procesora, czy np. karty graficznej jak mocna jest - przedmuchanie "z głową" radiatorów może pomóc. 
W szukajce proszę poszukać kopia zapasowa, nbackup - znajdzie Pan najlepsze opcje robienia backupu. Jak Pan chce pracować bez częstych kopii, a w szczególności bez UPS'a - to może Pan najszybciej rozwalić bazę, szybciej niż awarie WIN11. 

EasyUploader
Administrator
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 131 razy
Kontakt:

Post autor: EasyUploader »

Ja zrzutów ekranu również nie widzę.

Po przeniesieniu katalogu z danymi ma pozostać połączenie lokalne.

Ilość wolnego miejsca jest pokazywana dla dysku, na którym znajduje się EU, a nie dane użytkownika. Poprawię to :)

Błędy dotyczące połączenia zdalnego wynikać mogły z braku zainstalowanego Firebirda albo był on zainstalowany na innym fizycznym dysku, niż baza.
user202301 pisze: 16 lut 2026, 08:35 Proszę zauważyć, że faktury i zdjęcia nadal Pan ma w ścieżce instalcji EU, czyli na C:
Dobrze są ścieżki.

.\ oznacza katalog z danymi.
Za ten post autor EasyUploader otrzymał podziękowanie:
nijaki (16 lut 2026, 11:18)
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:arrow: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU
nijaki

OK - co do zrzutów ekranu zaraz je przerzucę na tego snipboard... ale to już raczej taka żeby było widać o czym marudziłem.
I czas przeszły jest WAŻNY, bo jedno zdanie wyjaśnia wszystko:

EasyUploader pisze: 16 lut 2026, 09:44 Ilość wolnego miejsca jest pokazywana dla dysku, na którym znajduje się EU, a nie dane użytkownika. Poprawię to :)

EuazyUploader już odinstalowany, teraz go wrzucę w całości na dysk F: i moje oko w końcu będzie widziało to co uważa za ważne :)

A co do temperatury dysku, to mocno błędne propozycje (może poza kupnem nowego dysku).
- dysk jest dwu-letni, jak i cały laptop,
- laptop mocno wypasiony i do tego niecały miesiąc temu w zasadzie znowu nowy, bo po wymianie całej płyty głównej w serwisie,
- dysk ma temp graniczną pracy 70 stopni a widok 66-67 stopni to nie jest rzadkość, po prostu jest umieszczony częściowo nad chipsetem i tego nie da się zmienić,
- wymiana dysku to dzisiaj spory koszt, więc chwilowo nie wchodzi w grę.

Ale to info o pomyłkowej informacji rozwiązuje moje wszelkie wątpliwości.
Obrazek   

nijaki

Chyba zgłupiałem już z tymi ustawieniami - ja jednak chcę mieć tam dane gdzie ja na to pozwalam a nie gdzie sobie Wymyśli EU czy Microsoft.

EU zainstalowałem na F: i po imporcie aukcji aukcji mam dane z bazą na dysku C:

...................    co to za kwiatki?

Praca jednostanowiskowa, nawet nie włączałem widoku bazy, bo nigdzie nie było takiej potrzeby.
Zaraz po instalacji był tylko folder na F:  -  ten na C: powstał dopiero przy imporcie danych z Allegro.
Mam to znowu usuwać?  To jest kolejne pół godziny ręcznego czyszczenia rejestru po śmieciach jakie zostają wszędzie po odinstalowaniu EU.

Obrazek   

ODPOWIEDZ