Od teraz można zarejestrować lub zalogować się na forum poprzez konto Facebook albo Google :) Jeśli zalogujesz się w ten sposób i na forum jest już utworzone konto o takim samym adresie e-mail, wówczas oba konta zostaną ze sobą powiązane. Czyli zachowane zostaną wszystkie ustawienia i posty.

Jeśli adresy e-mail będą różne, wówczas zostanie założone nowe czyste konto. W razie czego można zmienić w ustawieniach istniejącego konta adres na inny :arrow: ucp.php?i=ucp_profile&mode=reg_details

Ten komunikat można zamknąć w prawy górnym rogu.

Wfirma i faktury bez NIP

Tutaj znajdziesz zgłaszane problemy oraz ich rozwiązania. Proszę obowiązkowo zapoznać się z podwieszonym poradnikiem "Jak prawidłowo zgłosić problem?".
sportswearepl
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Wfirma i faktury bez NIP

Post autor: sportswearepl »

:idea: Proszę zapoznać się z podwieszonym poradnikiem Jak prawidłowo zgłosić problem? i doprecyzować zgłoszenie.

Jeśli poradnik nie rozwiązał Twojego problemu, wówczas podaj wymagane informacje:

1. Czy pobrano z serwera aktualny instalator i przeinstalowano EU? tak/nie
2. Czy została wykonana aktualizacja komponentów Allegro? tak/nie
3. Czy problem występuje w trybie awaryjnym? tak/nie
4. Z której wersji Windowsa korzystasz? 7/8/10/11
5. Opisz poniżej dokładnie problem zgodnie z pkt. 8.2 oraz 8.3 poradnika:

Sprzedałem na allegro produkt X, kupujący osoba fizyczna, nie podała danych do faktury, EU uzupełnia danymi z dostawy, drukuję fakturę do systemu wfirma.pl Wszystko przechodzi, jest dodana w systemie wfirma i w KSEF. Tutaj zaczyna się problem - w systemie wfirma przy brakuj NIP należy wybrać opcję przy polu numeru NIP brak, wtedy to pole jest nieaktywne i faktura poprawna. EU wybiera "inny" i zostawia puste pole - co generuje problem, faktury poszły do KSEF, ale teraz jak wystawiam korektę bo jest zwrot - nie mogę jej zaksięgować w systemie wfirma i wysłać do KSEF bo pojawia się błąd 
Wystąpił błąd walidacji XML'a:
Pole NrID nie może być puste
Załączniki
Screenshot_1.png
sportswearepl

Re: Wfirma i faktury bez NIP

Przy braku NIP system EU musi wybierać w integracji wfirma.pl opcję BRAK. W przeciwnym razie będzie generować problem. 

U mnie najgorsze jest to że KSEF przyjął te błędne faktury, ale korekt już nie chce przyjąć bo blokuje go ten błąd.
user202301
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Post autor: user202301 »

sportswearepl pisze: 10 mar 2026, 22:41 BRAK.

Faktury B2C zawsze najlepiej jak nie ma NIP to wpisywać BRAK, tak było nawet przy JPK-ach, jak nie ma nipu to: BRAK zamiast nipu i wtedy wszędzie przechodzi. 

sportswearepl pisze: 10 mar 2026, 22:41 KSEF przyjął te błędne faktury
Faktury B2C nie ma obowiązku przesyłać do KSEF. Może przez e-US da się korektę zrobić, jak już poszła do KSEF - może to będzie najszybsza opcja, bo ta faktura i tam nie będzie tam jakoś sprawdzona, bo ... nie ma NIP-u Nabywcy :-)
sportswearepl

To myślę nie jest problem do nieodkręcenia ale trochę manualnej pracy będzie, przy kilkunastu korektach dam radę ale jakby tego uzbierało się kilkadziesiąt to jest już pewnie dłuższa zabawa. Natomiast nie wiem czy w ogóle w wfirma jest opcja aby faktury bez NIP nie szły do ksef. Jak to ustawiałem to nie widziałem takiej opcji, a to by częściowo problem rozwiązało, ale tutaj po stronie EU też możnaby to skorygować aby wybierało brak zamiast inny i puste pole
user202301

sportswearepl pisze: 11 mar 2026, 07:53 po stronie EU też możnaby to skorygować aby wybierało brak zamiast inny i puste pole

Da się, tylko logikę trzeba pewnie ogarnąć, bo teraz pewnie NIP decyduje, czy faktura czy nie. Przewidzieć wyjątki, bo ... jak ktoś chce fakturę na firmę nie poda NIP to będzie na amen, bo na przykład wydrukuje się do fakturki paragon na drukarce. Prawo jednak mówi jasno, nie podałeś nip, to paragon, więc może tym się nie przejmować. 
Druga kwestia, bo pewnie można ogarnąć w EU - mniej roboty, lub w każdej integracji - więcej roboty. Pozostaje pytanie, czy wszystkie integracje przyjmą wartość BRAK. Powinny, ale trzeba by sprawdzić. 
Ewentualnie własny cron z zapytaniem do bazy ogarniający to indywidualnie. 
sportswearepl pisze: 11 mar 2026, 07:53 w wfirma jest opcja aby faktury bez NIP nie szły do ksef
Może warto ich zapytać, przed ogarnięciem w EU, bo może np.: jakieś oznaczenie na fakturze spowoduje, że fakturka się nie wyśle do KSeF, wtedy taki znacznik z EU od razu zamknie temat wysyłki do portalu KSeF, albo może mają jakieś ograniczenie, że jak osoba, nie firma w ustawieniach to nie wysyłaj do KSeF. 
EasyUploader
Administrator
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 131 razy
Kontakt:

Post autor: EasyUploader »

Przyczyną problemu jest nielogiczne rozwiązanie przekazywania NIPu po stronie wfirmy. Gdy EU go nie wysyła to wfirma zamiast domyślnie ustawić "brak" NIPu ustawia "inny" i traktuje takie faktury jako B2B co jest głupotą. Oczywiście nie ma tego opisanego w dokumentacji i sam to zauważyłem dopiero u siebie.

Od wersji 3.69.1 jest wymuszane ustawienie "brak" i wtedy faktury są traktowane jako B2C.

Błędne faktury w wfirmie można poprawić tylko poprzez korektę do zera i wysłanie jej do KSeF.

Ja u siebie jeszcze zauważyłem coś niepokojącego, a mianowicie wfirma zdublowała mi jedną fakturę :shock: Akurat był jakiś problem chyba z KSeF, bo serwer długo nie odpowiadał. Zauważyłem, że coś jest nie tak po przeskoczeniu numeracji faktur w EU. Wysłałem im zgłoszenie i czekam co odpiszą.
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:arrow: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU
sportswearepl

Możesz jakoś naprowadzić mnie gdzie jest ta opcja "brak" Mam najnowszy EU dzisiaj aktualizowany, integrację wfirma tak ustawioną i nie widzę takiej opcji. Nie mam kasy fiskalnej, więc nie mogę wystawiać paragonów co też jakoś by wtedy mogło naprawić problem. W ustawieniach, konfiguracji / kontrahenci też nie widzę takiej opcji jak "brak" 
Załączniki
Zrzut ekranu 2026-03-11 150210.png
sportswearepl

W integracji wfirma.pl z KSEF jest opcja żeby nie wysyłać faktur B2C to KSEF i niepotrzebnie gdy ją konfigurowałem zaznaczyłem żeby wysyłało. Wygląda na to że odhaczenie tej opcji rozwiązuje problem KSEF i EU i wfirma.pl i faktur bez NIP przy B2C.
Załączniki
Zrzut ekranu 2026-03-11 195415.png
EasyUploader
Administrator
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 131 razy
Kontakt:

Post autor: EasyUploader »

sportswearepl pisze: 11 mar 2026, 15:07 Możesz jakoś naprowadzić mnie gdzie jest ta opcja "brak" Mam najnowszy EU dzisiaj aktualizowany, integrację wfirma tak ustawioną i nie widzę takiej opcji
Nie ma dodatkowej opcji. Brak NIPu jest ustawiany automatycznie :)
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:arrow: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU
user202301

sportswearepl pisze: 11 mar 2026, 15:07 W ustawieniach, konfiguracji / kontrahenci też nie widzę takiej opcji jak "brak" 
Zapewne podczas walidacji przed wysyłką sprawdza, jak nie ma NIP wrzuca: brak i dopiero wysyła takie dane uzupełnione, w konfiguracji nie potrzebne w sumie skoro systemy MF przyjmują albo NIP albo brak. 
ODPOWIEDZ