Od teraz można zarejestrować lub zalogować się na forum poprzez konto Facebook albo Google :) Jeśli zalogujesz się w ten sposób i na forum jest już utworzone konto o takim samym adresie e-mail, wówczas oba konta zostaną ze sobą powiązane. Czyli zachowane zostaną wszystkie ustawienia i posty.

Jeśli adresy e-mail będą różne, wówczas zostanie założone nowe czyste konto. W razie czego można zmienić w ustawieniach istniejącego konta adres na inny :arrow: ucp.php?i=ucp_profile&mode=reg_details

Ten komunikat można zamknąć w prawy górnym rogu.

Allegro - aukcja przy wystawianiu trafia jako szkic i całkowicie znika

Tutaj znajdziesz zgłaszane problemy oraz ich rozwiązania. Proszę obowiązkowo zapoznać się z podwieszonym poradnikiem "Jak prawidłowo zgłosić problem?".
NotAdmin
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Allegro - aukcja przy wystawianiu trafia jako szkic i całkowicie znika

Post autor: NotAdmin »

:idea: Proszę zapoznać się z podwieszonym poradnikiem Jak prawidłowo zgłosić problem? i doprecyzować zgłoszenie.

Jeśli poradnik nie rozwiązał Twojego problemu, wówczas podaj wymagane informacje:

1. Czy pobrano z serwera aktualny instalator i przeinstalowano EU? tak
2. Czy została wykonana aktualizacja komponentów Allegro? tak
3. Czy problem występuje w trybie awaryjnym? tak
4. Z której wersji Windowsa korzystasz? 10
5. Opisz poniżej dokładnie problem zgodnie z pkt. 8.2 oraz 8.3 poradnika:

Witam

Wystawiam aukcję, pojawia się ona w Allegro w szkicach, ma status "sprawdzanie" w Allegro po czym znika. Nie ma w niej błędów i nie trafia do zakładki zakończone, aktywne, ani też nie ma jej w szkicach. Po prostu znika. Po zgłoszeniu problemu w Allegro wraz z nr aukcji i screenami Allegro odpowiedziało, że to EasyUploader wysyła przez API aukcję i ją usuwa, zatem Allegro nawet jej nie widzi. Proszę o pomoc jak to rozwiązać, problem nie dotyczy wielu aukcji ale ok. 80%. Aukcje powiązane z aktualnym produktem i przy wystawianiu ich bezpośrednio w Allegro pojawiają bez problemu. 
nijaki
Podziękował: 16 razy

Re: Allegro - aukcja przy wystawianiu trafia jako szkic i całkowicie znika

Post autor: nijaki »

2 czy 3 dni temu miałem podobnie.....

Znaczy wystawiłem na Allegro i na Allegro pojawił się SZKIC z andnotacją SPRAWDZANIE.
U mnie trwało kilkanaście minut, może pół godziny i Aukcja została wystawiona.
Podejrzewam więc że Allegro (albo jakiś ich automat) coś sobie wynalazł i wywalił ofertę. A moje podejrzenie opieram na tym, że ja wystawiałem dwie oferty różniące się tylko tytułem i jedna pojawiła się od razu a druga po tym półgodzinnym sprawdzaniu dopiero.

To SPRAWDZANIE - SZKIC  nie za każdym razem występuje...  stąd moje skierowanie wzroku na Allegro. Oni mają różne dziwne pomysły, jak np radę aby zmienić Kategorię tam gdzie zmiana jest niemożliwa (bo Katalog twierdzi, że tylko jedna Kategoria). Zmiana jest proponowana po tym jak wystawienie jest zablokowane, bo Kategoria jest zbyt ogólna...  więc proszę zmienić, ale się nie da, bo jedyna możliwa to ta :zbyt ogólna"....  ten konkretny problem chyba ze 3 tygodnie z nimi dyskutowałem aż coś poprawili i wtedy dało się wystawić :)

Obrazek   

🎼  Jestem prawie jak Beethoven...  też tracę słuch  🎶
NotAdmin

Niestety nie wygląda to na problem Allegro, bo u wystawiając bezpośrednio na Allegro ta sama aukcja wystawia się po kilku minutach a przez EasyUploader pomimo kilku prób tuż po wystawieniu po prostu ślad po niej znika.
EasyUploader
Administrator
Podziękował: 91 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy
Kontakt:

Post autor: EasyUploader »

Szkic został usunięty, bo aukcja zawierała błędy. Proszę sprawdzać statusy :arrow: viewtopic.php?t=4527
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:arrow: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU
NotAdmin

Gdy wystawiana aukcja miała problem np. błędy EAN (który zresztą w tej samej aukcji był wraz z produktem i działało bez problemu) to był od razu status po lewej stronie - BŁĘDNY EAN lub inna informacja o błędzie. Teraz tego błędu nie ma, wygląda, jak by aukcja była wystawiona bo nie ma żadnego komunikatu o błędzie w EasyUploaderze a w Allegro pojawia się szkic i znika. Może zatem jest problem  z informacjami o błędach w EU?
EasyUploader
Administrator
Kontakt:

Nie ma żadnego problemu w EU.

Są błędy, które allegro zwraca od razu oraz są takie, które dopiero po wystawieniu/aktualizacji aukcji i one są pobierane poprzez statusy edycji.
Pozdrawiam, Marcin

NotAdmin

Zatem czym jest spowodowane to, że w niektórych aukcjach po nieudanej próbie wystawienia jest informacja w EU od razu, że jest błędny EAN albo inny błąd i wtedy od razu wiadomo, że aukcja nie jest wystawiona a w tych aukcjach jest "jakiś" błąd w zasadzie nie wiadomo jaki i aukcja sobie po prostu wisi w EU jak by była wystawiona a w Allegro nie istnieje? Chodzi o czas odpowiedzi Allegro? 
EasyUploader
Administrator
Kontakt:

Tak sobie to wymyśliło allegro. Proszę ich pytać dlaczego.
Pozdrawiam, Marcin

NotAdmin

Dziwne, że wcześniej tak nie było i po próbie wystawienia aukcja wygląda na normalnie istniejącą wraz z numerem oferty. Dziwne, że w Allegro bezpośrednio aukcja wystawia się też od ręki, zatem wystawianie w EU nie jest wiarygodne bez sprawdzenia statusów.
EasyUploader
Administrator
Kontakt:

Po dacie założenia konta wnioskuję, że nie korzysta Pan z EU od wczoraj, więc jedyne co jest tu dziwne to to, że udawało się Panu do tej pory obsługiwać aukcje bez sprawdzania statusów edycji, które obowiązują na allegro od 2020 roku :arrow: https://developer.allegro.pl/tutorials/ ... nie-oferty ;)
Pozdrawiam, Marcin

NotAdmin

Teraz wszystkie aukcje wchodzą po kolei, bez sprawdzenia statusów i są widoczne od razu na Allegro. EU mam zdecydowanie dłużej niż założone tu konto na forum, miałem jeszcze w czasach, gdy można było zgłosić problem mailowo. Dziękuję za informację.
P3tru5
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: P3tru5 »

Miałem ten sam problem. Tak, niestety działa Allegro. Bot znajduje jakiś błąd w treści oferty, po czym całkowicie ją usuwa, i na Allegro nie pozostaje żaden ślad. U mnie, na przykład, była to wzmianka o gwarancji w treści oferty. Jeśli wystawisz ofertę poprzez Allegro, to najczęściej jest zgłaszany błąd. Jeżeli oferta wejdzie poprzez API, to jest po prostu nieodwracalnie usuwana. Wysłałem zgłoszenie do Allegro. Oczywiście, żaden z konsultantów nie był w stanie niczego na ten temat powiedzieć. Tak po prostu działa ten portal. 
Za ten post autor P3tru5 otrzymał podziękowanie:
nijaki (06 maja 2026, 09:49)
ODPOWIEDZ